Restaurang Järntorgspumpen, Järntorget 83

Vi i planksteksakademin bestämde oss för att mötas inne vid Slussen i Stockholm denna måndag i juni. Vi använde oss av olika färdmedel och sammanstrålade som överenskommet, sekreteraren kom farandes på en cykel med andan i halsen. Vårat mål idag var att testa en ny plankstek. Sekreteraren hade vid ett tidigare tillfälle noterat att det fanns en restaurang vid Järntorget i Gamla Stan som hade två olika plankstekar på menyn.

Det var lätt att hitta, dessutom fick vi hjälp av en kille som stod vid uteserveringen och hälsade gästerna välkomna. Vi satte oss vid ett bord utomhus och tittade igenom menyerna. De har som tidigare nämnt, två olika varianter på plankstekarna. En med strömming (149 kronor) och en med oxfilé (199 kronor). En servitris kom fram och tog våran beställning på oxfilé plankstekar, hon frågade hur vi ville ha köttet stekt. Blodigt, tack. Den här gången valde vi att dricka den ädlaste drycken av dem alla. Vatten! Vi fick det serverat i trevliga glas med is. Mycket gott!

Medan vi väntade på maten så kunde vi konstatera att vi aldrig hade ätit vid Järntorget tidigare. Vi fick helt klart en känsla av att vara någon annanstans. En lugn miljö, sitta på en uteservering och många turister runt omkring. En känsla av kontinenten, en piazza i Italien eller kanske en boulevard i Paris.

Efter de sedvanliga 15 minuterna som kom servitrisen med våra plankstekar. De doftade ljuvligt och såg intressanta ut. Tomaten i hörnet hade fått bacon lindat runt sig, en slev med bearnaisesås låg inramat av potatismoset. DEt var även en liten slev med skysås på köttet. Moset var kraftigt gult, kryddat med gurkmeja kan vi tro. Det var riktigt mos, men lite snålt tilltaget tyckte vi. Köttet var kolgrillat det saftigt, mört och hade en ljuvlig smak från kolgrillen. Som garnering låg det ruccolasallad på köttet. Men den ständige följeslagaren undrade om oxfilé inte brukar serveras i tjockare skivor än så här? Samt att vi rent generellt undrade var sparrisen var? Vi kom fram till att det är sparrissäsong nu trots allt.

Betyget blir 3 mycket stabila och stadiga plankor av 5 möjliga (ständige följeslagaren vill ge planksteken 3.75 i betyg).

IMG_6660

Leave a comment