Hemslöjd, Nyårsplankan 2023

Som traditionen bjuder var det åter dags för årets nyårsplanka. Valet av kött denna gång hjortrostbiff från det eminenta Gårdssällskapet.

Ramen på plankan skapades genom att spritsa ut ett fluffigt potatismos skapat med kokt potatis, som pressats och blandats med grädde, smör, kryddor och en äggula och placerats i en spritspåse med en tyll med stjärnformad öppning. Tillsammans med de sedvanliga tomaterna som toppades med riven ost placerades även ost och persiljefyllda champinjoner på plankorna som i sin tur omsorgsfullt och ömt fördes in i en förvärmd 225 graders ugn.

Under tiden potatismoset och champinjonerna fick en vacker färg i ugnens värme skivades köttet och stektes hastigt till en “rare” stekgrad i en het gjutjärnspanna och placerades på en skärbräda för att vila innan det var dags att serveras på plankan.

Efter köttet stekts skapades en sås. Rödlök frästes i pannan där köttet nyligen stekts tillsammans med smör och lite vitlöksolja. En kraftig fond, grädde samt portvin utgjorde såsens vätskebas. Allt smakades av med kryddor varpå såsen fick koka ihop. Efter att värmen slagits av vispades en generös klick smör vispas in och skapade en len och trevlig sås (tyvärr glömdes redningen bort så såsen var lite väl rinnig. Inget som på något sätt hämmade dess smak).

Efter den sedvanliga väntan togs plankstekarna ut ur ugnens trygga hetta, köttet placerades på dess plats på plankorna, såsen hälldes på och skapade en spegel av arom. Nyårsplankan 2023 var redo att serveras.

Smaken var utmärkt, såsen var aromatisk men som nämnt kunde vart lite tjockare. De fyllda ost och persiljefyllda champinjonerna var utsökta. Potatismoset var ett säkert kort, lagom fluffigt och gratinerat. Vi återkommer med ett mer exakt recept och tillvägagångssätt på potatismoset fram över. Men plankstekens huvudnummer var köttet, hjortrostbiffen. Mör, färsk, smakrik ja helt enkelt fantastisk. Med ett glas Hofbrauhaus Original bier vart upplevelsen total.

Under 2023 har planksteksakademin blivit intervjuade, inte en gång, utan två gånger. Först ut var den lokala tidningen Mitt i som gjorde ett reportage med titeln plankstekens återkomst. Vi bidrog med några tankar och funderingar om vilka vi är, om vad en plankstek är och var man kan hitta en bra plankstek. Men även en annan tidning hörde av sig under året. Tyvärr har inte den artikeln blivit publicerad i skrivande stund men vi återkommer om det.

Vi vart även omnämnda i en tråd på Reddit om var man kan hitta bra plankstekar i Stockholm. Vi tackar ödmjukast för uppmärksamheten och hoppas att vi har bidragit till att några läsare har hittat trevliga och goda plankstekar att förtära. Men även skapat inspiration till att själva skapa sina versioner av plankstekar. Men detta kan vi konstatera att vi ses nästa år med fler djupdykningar och recensioner av plankstekar.

Med detta vill vi i planksteksakademin, ordföranden, kassören, sekreteraren och de ständiga följeslagarna höja våra glas och tacka alla läsare, nya som trogna som följt med på vår planksteks resa i år.

Skål och tack.

One thought on “Hemslöjd, Nyårsplankan 2023

  1. Bilden av nyårsplanksteken var av sådan kvalitét (både fotot och planksteken i sig), att det riktigt vattnades i munnen.
    Även tillvägagångssättet hur planksteken vuxit fram med alla ingredienser, det var en spännande och informativ del i reportaget.

Leave a comment